Penjačice ruže

Ruže penjačice biljke su kojima je potrebno mnogo svjetla, ali nisu prezahtjevne. Donosimo vam savjete kako da vam njihova sadnja prođe bez većih problema

Ruže penjačice jedne su od najsvestranijih vrsti biljaka penjačica koje svojim izgledom i lijepim cvjetovima uljepšavaju svaki prostor. Njihova sadnja nije komplicirana, a uz naše savjete na jednostavan način možete saznati kako uzgojiti ovu posebnu vrstu ruža.

Neke penjačice same prianjaju uz balkon, zid kuće ili ogradu, dok nekima treba određeni oslonac oko kojeg se spiralno uzdižu. Jedne od takvih su i ruže penjačice kojima je potreban posebni i čvrsti potporanj kako bi se mogle pravilno penjati.

Preporučuje se jesenska sadnja

Ruže penjačice jedne su od onih ukrasnih biljaka koje se često koriste za žive zidove, ukrasno prekrivanje dijelova kuća, a savršene su i za prekrivanje ograda. Također su posebne po svojoj visini pa tako neke vrste mogu narasti i do pet metara. Ruže je najbolje saditi u jesen ili na proljeće. Jesenja je sadnja nešto bolja, a idealna je u studenome. Tako sadnice do proljeća imaju dovoljno vremena razviti korijen pa će najesen posađene ruže procvasti ranije od onih posađenih u rano proljeće.

Kad je riječ o načinu sadnje, ružama penjačica obavezno treba osigurati odgovarajući potporanj. Bez njega, ova se ukrasna biljka neće moći uspravno penjati. Osim toga, ruže jevažno redovito orezivati, najbolje u proljeće, i povezivati kako bi im se osigurao što uspješniji rast.

Osigurajte im sunčano mjesto u vrtu

Ako ste se odlučiti za sadnju ruža penjačica, birajte sunčana i prozračna mjesta u svom dvorištu. Naime, ruže obožavaju svjetlo i bez toga njihova ljepota neće potrajati. Trebale bi dobivati barem šest sati sunčeva svjetla dnevno pa ih nemojte saditi ako im to ne možete priuštiti.